10.4.10

4.Päev












Hotell Songeas





Neljandat päeva alustasime Songea linnast, kus ööbisime täitsa korralikus hotellis.Kogu kesklinna osa nägi välja veidi teistmoodi, kui tavalised "linnad", mis on äravahetamiseni sarnased.Ilmselt mängib oma osa vääriskivide kaevandamine, millega Songea ja Tunduru kandis tegeletakse.Samuti oli palju hoolitsetum asula Mbinga, millest läbi sõitsime.Asus mägisel maal, aga enamus mäekülgi oli haritud põldudeks.Paistis olevat viljakas maa, sest majad olid paljud ilusad ja ümbrused korrastatud, järelikult jäi inimestel aega ja silma rohkemaks, kui ainult söögiks.Sellist pilti "maisipiirkondades" eriti ei märka.Mbingas oli 10 aastat tagasi valminud suur kirik, sakslaste abiga.Ehituskvaliteet oli suurepärane.
Kirik Mbingas





Tee keerutas mööda mäenõlvu ja oli kohati libe.Eemalt hakkas paistma Njassa järv või Malawi järv, kuidas kusagil kirjutatakse.Meie reisisihiks oli Mbamba-Bay.LonelyPlaneti soovitatud kohast Järve kaldal tuli Aadu kiiresti välja, ja ütles, et siia me ei taha ju jääda, ehki veel uut kohta polnud teada.No küsisime kohalike käest uue öömaja järele ja need juhatasid meid mingi jalgraja peale, mis viis ülesse mäkke.Korduvale küsimusele, kas autoga saab ülesse, vastati ikka jaatavalt.Nii me siis proovisime.Ühel pildil oleme küll kõhklevad, et kumb haru hotelli viib ja kas ikka auto mahub ära.Mahtus ja hotell oli väga hea.See oli sama Mbinga katoliku koguduse nunnade poolt peetav külalistemaja.Teiselt korruselt paistis järv ja üle järve 60km eemal Malawi mägine kallas.Kuna teed on kehvad ja eriti vihmaperioodil, siis nende linnadega peetakse ühendust laevadega.




Kumb rada valida, et hotelli saada?












Mbamba-Bay oli selline vaikne uinunud kohake, sest eks seal lõppes ka Tansaania.Veidi edasi on juba Mosambiik ja üle järve Malawi.Malawist tuuakse salakaubana suhkrut.Kindlasti veel midagi, aga seda meile ei räägitud.


Kohalikud kalamehed käivad kalal öösiti laternatega.Öösel hotellist oli hea üle järve vaadata, kus tulede rida läks.Paadid ikka ühest tüvest tehtud ja ümmargused, mitte laiaks venitatud nagu Eesti haabjas.Proovisin ühe sellise ära ka.Päris ebakindel tundus olema.Väike laine oli ka järvel.


Vedelesime terve pealelõuna ringi jalutades ja vaadates külaelu.Noored kutid haisesid alkoholi järele ja kutsusid meid ka kampa.Pakkusid jälle mingit kilepakis viina.No see meie jaoks enam miskit uut polnud ja läksime sõbralikult laiali.


Kuigi oli plaan jääda Mbamba-Bay sse terveks päevaks, muutsime plaane, sest seal polnud miskit teha.Hommikul alustasime tagasiteed, sest nagu GPS näitab, oli Mbamba-Bay meie reisi kaugeim punkt.Isiklikult mina pole kaugemal lõunas veel ka käinud.




















Olukorrast ümbruses


Me ei ole eriti kirjutanud ingliskeelsetest siltidest siin. Enamvähem iga 4jas on vigadega, kuid arusaadavad. Eks meil ole ka juba Aafrika silmad ja võtame neid vigaseid silte normaalsetena. Kohaneme :) Siit üks näide, head odavad Hiina mopeedide müügitelgilt...


Saabusid meile autod konteineris. Kohalikud mõtlesid ja asusid mahalaadima. Olin juhuslikult kohal see hetk ja suutsin käe ette panna. Siis sai ikkagi otsitud tõstuk, mis tõstis konteneri üles - veoauto alt ära - konteiner alla - autod sõitsid välja - konteiner üles - veokas alla. Isegi siis oli khaveltõstukiga tõstmine piisavalt kole vaatepilt. Aluste peale sõites autoga oleks vabalt tekkida puruneva kaardimaja efekt. Seekord siis niimoodi...

Posted by Picasa

8.4.10

Pruudi hankimine

Töö juttu kah. Täna pidin ühele mehele puhkust andma. Avaldus allpool:

7.4.10

3.päev









Masasist-Songeasse.




Killadi-kolladi, killadi-kolladi




Teest saad ettekujutuse eelmise päeva piltidest, kuigi veidi erinevust oli ka-üks vahva mägi oli otse teel ees ja tee põikles kahe suure laavatüki vahelt läbi.








Teine oli üllatus kohe Masasist välja sõites suur ja lai asfalt tee, mis 25 km järel nagu lõigatult ära lõppes ja läks üle "tavaliseks" teeks.Pildid tuleb ise tekstiga kokku panna.

1. päev


Esimese päeva pilte juurde: Kilwa Masoko.

Life is tough in Africa!
Posted by Picasa

2. päev

LINDI
















Teise päeva algust juba kirjeldasin.Edasi jätkus kaunis asfalt vahelduvate ookeani vaadetega kuni Mtwarani, kus käisime ühes soovitatud parimas hotellis lõunat söömas.See maakond hiilgas ilusate ja hooldatud teedega ja liiklusmärkidega.Põhjus ilmselt selles, et seal on eelmise presidendi sünnikodu.

Mtwarast edasi arvasime olevat silda Mosambiiki, aga seda me ei leidnudki.Hiljem kuulsime, et sild ei asu üldse selles maa nurgas, vaid mitukümmend kilomeetrit ülesvoolu.Igatahes paistab teiselt poolt jõge Mosambiik.Pildistamiseks viisat vaja pole, aga jala sinna panemiseks tuleb see Darist hankida.
Edasine reis kulges mööda teed, mis kaardil väikese rajana märgitud.Tegelik seisukord oli pea-aegu sama, mis tavalise teena kaardile kantud.Ilmselt käib tee tähtsuse määramine kuidagi suvaliselt.Kui nüüd mõelda teele, mida mööda me plaanisime jõuda Masasisse, siis tuleb meelde Tšapai ja Petka anektoot, mis algas sõnadega:"Tšapai istus sadulasse.." ja lõppes sõnadega:"Ta jõudis kohale."Vahepealne osa oli ainult kippadi-kappadi, kippadi-kappadi.Meie tee oli keskel ainult killadi-kolladi,killadi-kolladi...,mitusada kilomeetrit.Meie mõõdupuu järgi on tegemist metsasihiga või põlluvahega.Näiteid teest vaata ise piltidelt....








See on külatänav, veidi vett küll täis, aga ikkagi tee, mis läbi küla läheb.No lapsed leidsid kohe, mis selle veega teha ja seepärast jäi meil seekordne "radiaatori pesu " ära.Sõitsime siis ümber tee, nagu siin kombeks.

1. päev







Alustasime reisi ümber Lõuna-Tansaania Dar-es-Salaamist.Ühtlasi alustasime sellega ka meie keskmise kiiruse alla viimist.Esimese 2 tunniga sai läbitud 20 km, sest ligi kaks tundi istusime ummikus ja liikusime 1 km ehk.Põhjuseks oli vist linna lõpus asuv bussipeatus, millest väljuvad ja sinna saabuvad bussid lihtsalt seisid risti liiklusvoogu.Pärast seda viivitust algas sõit lõuna poole, sihiks Kilwa-Masoko, kus pidi olema ilus rand ja normaalne ööbimine. Sõit oli tore, kuni selgus, et 60 km lõik sellest teest oli veel ehitamata.(aga oli juba alustatud)Kohati oli tee lihtsalt üks jõgi.Ühes kohas tekkis väike ehmatus, kui keset vett auto kukkus vasakule küljele mingisse suuremasse lohku.Toimus kiire käiguvahetus ja aeglusti sisselülitus ning kõva mulina saatel me sealt välja sõitsime.Pärast autot inspekteerides avastasime, et osa vett(täielik savi emulsioon tegelikult)oli käinud üle esitule,mis siis sai pudelivee abil ära pestud, et veidigi teed näeks.Tagatiiva alaosas olev triip näitab pori sügavust ja tagaotsas taitseraua peal olev pori reedab auto kaldenurga, mis sellel hetkel oli.Hea, et Aadu ust lahti ei teinud, muidu oleks see plöga toas olnud.



Teel ,enne seda olematut lõiku peatas meid politsei ja ütles, et sellest lõigust läbimiseks peame eskordi võtma.Arvasime, et järjekordne viis raha välja petta.Saatsime ta muidugi pikalt.Teises tee otsas pimedas oli jälle teesulg.Sealne politseinik ütles, et kedagi sinna öösel ei lasta, sest seal röövitakse vahel.No meie õnneks me ei näinud sellesarnaseid tegelasi.Nägime hoopis, kuidas liinibuss hommikut ootab.Inimesed olid heitnud magama lihtsalt asfaldi peale tekkidele.Kes bussi ees, kes kõrval.Hommikul reis jätkub.Mõni liin sõidab näiteks kolm päeva.Kas kõik nii ööbivad, ei tea, aga öösel bussid sõita ei tohi ka mujal.



Öömaja oli ilus, otse ookeani kaldal.Käisime ujumas ka.Hommikul hakkasime sõitma edasi Mosambiigi piiri poole.Üritasime kuidagi reguleerida konditsioneeri, aga kuidagi ei tahtnud külma puhuda.Samuti kuumenes mootor rohkem kui tavaliselt.Lõpuks vaatasime kapoti alla ja tekkis kahtlus, et öine suplus poriaugus on kogu jama põhjuseks.Kõik radiaatorid olid paksult täis kuivanud soppa, mis ka ime pole, vaadates kui kõrgele pori jõudis. Siis läks mingi oja ääres radika pesuks,mis sai ka jäädvustatud . Kuna asi aitas, siis tahtsime ikka päris korraliku pesu teha. Lindi st leidsimegi töökoja, kus kiviaja survepesur veel töökorras oli.Sellega sai siis radiaatoritele lõppviimistlus antud.Pärast oli kuumenemise probleem lahendatud.Lihtsalt oligi viga selles, et poriaugu vesi oli liiga "paks" radika pesuks.
Lindi ise on soikunud elutegevusega väike linnake, kus me kauem ei peatunud.

Söögi hankimine


Pilt 1
Kala kuivatamine Lake Nyasa ääres...kui merelt tullakse siis kiirelt suitsu/kuivama, sest muidu läheb pahaks.
Pilt 2
Siga ööbimas ahjus...kui tegemiseks läheb siis ei ole vaja enam ahju panna
Pilt 3
Külatänavalt...põhi toidus ikka kits, kana ja siis alles lehm ja siga (ehk tegime haruldasest seast pilti)
Pilt 4
Seekord ei pidanud kinni...otsisime McDonaldsit (kusjuures ühtegi rahvusvahelist kiirtoidu ketti ei ole Tansaanias)

Miks need pildid huvitavad on: kuna valdavalt kui süüa tellid jalutab kokk välja ja lööb kana maha, et siis seda küpsetama hakata. Ehk "FARST FOOD" = 1h minimum.
Posted by Picasa

Kohalik puiduhoov ja kuivati



Et te ei arvaks, et kui me mööda Aafrikat seikleme siis tööga ei tegele...ikka tegeleme. Siin konkurendid, kuapmehed. Ostavad "bushmilleritelt" puidu kokku (metsas). Toovad nii 20- 100 km suure tee äärde. Kuivatavad püstistes asendis...siis tuul puhub läbi ja siis müüvad kokkuostjatele, kes saabuvad suurlinnadest autoga. Ning siis läheb turule.

Hinnakirja pole...mis hinnaga saad on juba oskuste küsimus. Mulle kui "mzungule" muidugi pakuti 700 km Darist Daris kehtivaid hindasid...ei hakanud üleskirjutamagi.

* Mzungu = eurooplane = kõnepruugis valge
* Bushmiller = metsas saagija, käsitsi üldjuhul (käsitsi laudu ikka)
Posted by Picasa