19.11.11

Politsei on aus

Kuna viimasel ajal on olnud vaja plaju ringi sõitta siis on juthunud mitu lugu järjest:

1. Politsei teeb ametliku trahvi ja kogematta anname vähem raha talle...siis sõidetakse sulle järgi, peatatakse ja palutakse juurde maksta.
2. Makstes "maksu" osa raha kukub maha ja politsei tagastab selle hiljem, sõittes sulle järele ja peatades.
3. "Maksu" saab ka nii, et vaja mkasta 5000 Tshs ja on vaid 10 000 Tshs rahatäht, palud tagasi anda...ja saadki.

Moraal on ikkagi selline, et politsei osutab sulle teenust. Teenuse nimi on "trahvi vähendamine" ja seda tehakse rõõmsalt ja positiivselt. Ning kui midagi tehingu käigus juhtub siis see on vaja ilusti ära klaarida. Aina rohkem tundub, et nende poolt vaadates see ei ole mingi hägune/hämar tehing vaid ikka teenus. Sest asja juurde käib tänan, palun ja head teed.
Meie oma kultuuris tunneme kehvasti vähe, et nagu teeksime midagi keelatut. Meil omad probleemid.
Head pilti ei ole, kuid järminekord plaun politseinikul poseerida.

15.11.11

pidu pidu

Tarmo lahkus Sao Hillist ja jätkab oma Aafrika reisi.
Täna saabus Marko koos perega ja tõi meile Eesti toitu.Nüüd pea laiali otsas, et millest alustada.Pole enam harjunud selliste hõrgutistega.
Aga aitab jutust, lähen toon avaja...

13.11.11

Reisi auto valik


Oleme siin isekeskis arutanud, et millise autoga peaks Aafrikas liiklema.Enamasti ikka sõidetakse mööda teid, olgu need siis millised on, aga enamasti on nad läbitavad.Mõnedesse rahvusparkidesse ei lastagi sisse kui sul pole 4x4 vedu, aga teedel on su oma asi kuidas kulged.
Aadu on arvanud, et ku läbi Aafrika sõita siis aitab täiega 4x4 sõiduautost.Kohalik vaste siin selleiseks on Toyota Mark II (midagi vana Camry sarnast)Ei mingit kallist ja rasket džiipi.Ja tegelikult on isegi see 4x4 liigne luksus.Teedel saab vabalt liigelda 2x4-ga.
Järgmiseks küsimuseks on, et kas elad autos või autost väljas.Kui autos, siis paistab tõesti Tarmo buss selleks sobivat.Ainult tagaveoline(tõsi , varustatud diferentsiaali lukuga) ja on jõudnud teisele poole ekvaatorit.Hea leida ööbimiskohta ja vihm ei tee "telki" märjaks.Tegelikult lubasingi kirjutada, et Tarmo bussi valik on parim Aafrikas reisimiseks.Asi oli nii, et pakkusin talle välja külastada Kimani jõel olevat vahvat juga, aga ma polnud ise ka kindel, kas ta sellega sinna ligi saab.Tee sinna pole mitte raske, aga ka mitte tee.Et võtta endalt vastutus, siis lubasingi kirjutada, et tema sõiduk on kohane, kui näen pilti koos bussi ja joaga.Õhtuks oli pilt Tarmo fotokas.No nüüd oligi minu kord: TÄIESTI SOBILIK SÕIDUK PIKKADEKS MATKADEKS.