21.12.09

Lõuna Aafrika 3




Metsavahel bensiini jaamas pidasime kinni, et osta "BILTOCK'it" - loe kuivatatud loomaliha. See neil rahvustoit, tehtud sadat erinevat moodi. Ühtlasi oli võimalus samas bensiini jaamas osta klaverit ja käia advokaadi juures. Seekord jäi klaver ostmata, kuid mine tea kui järgmine kord tuleb snäksi kõrval isu muusika järele siis saab osta.
Posted by Picasa

20.12.09

Lõuna Aafrika 2


Siin siis see kool, kus siis suudetakse kirjaoskamatutest mustadest teha töötavad "inimesed". Inimesed olid nad muidugi enne juba, kuid taust määrab ikkagi kes me oleme ja mida me suudame. Peame ka midagi sellist mõtlema hakkama pikas plaanis. Abiorganisatsioonid on juba küsinud meie käest kas me kooli ei taha teha (nad kül mõtlesid ilmselt mingit tehnilist haridust). Kuid operaatori koolitusega võiks ju mõelda...selle peale nad käiks raha välja kohe.



Siit siis vasakul pildil töötamine 20 aastat vanas männimetsas. Paremal pildil 12 aastane eukalüptuse mets...paberitehasele. Pange ka taustal tähele puuderivisd...neil vist teistsugust metsa ei olegi. Naturaalsena kasvab neil vaid "bush". Neil siin forwarder ei ole kasutusel, vaid on "Timber truck" ja "3 wheeler", mis siis mõlemad langilt palgid kokku korjavad ja minema viivad. Pidi tonni liigutatava massi kohta odavam olema, kui täisväärtuslikku forwarderit kasutada. Timber truck sõidab siis langilt otse tehasesse...mingeid vahelülisid ei ole.



Siin siis nende forwarderi aretus. Timber truck'ile on pandud kraana peale. Ilsmelt oleks mõtekas midagi sellist kasutada. Üks huvitav fakt veel... Miks Aafrikas ei kasutatta autosid, millel kraana peal? Sest teed on nii kehvad, et lihtsalt ringisõittes väristab puruks. Kõik on varem või hiljem läinud eraldiseisvate tõstemehanismide peale lähte/saabumis punktides.

Siit moraal: EESTIS ON VÄGA HEAD TEED! (ärge virisege)
Posted by Picasa

Lõuna Aafrika



Et te ei arvaks, et meil siin ainult lust ja lillepidu siis käisin vahpeal õppereisil. Mis algas suure mehe kuju kõrval seismisega. Nelson Mandela on veel elus (89 aastane) kuid kuju püsti, netuke imelik, et elaval mehel oma kuju juba...kuid eks siis oli vaja.

Õppereisil käisin uurimas, mismoodi ja mis tehnikaga tehakse kirjaoskamatust tumedast mehest töötav masina operaator. Päris huvitav oli, mis nad Lõuna Afrikas on välja mõelnud, et panna hariduswta inimesed tööle masinaga...näiteks on neil oma video programm tööohutuse kohta, ilma kirjaliku tekstita (kuna vaataja on kirjaoksamatu). Samuti treenitakse neid simulaatori peal...teine vale unistus mis mul siiamaani on olnud, et see sama operaator hakkab masina tehnikast arusaama...ei hakka. Lõuna Aafrikas asi jälle nii tehtud, et iga 2-5 masina peale täiskohaga mehaanik, kes igapäev käib masina üle....
jne. ideid sai küllaga.

Samuti sai uuritud, miks ja milliste masinatega istandustes töötatakse.

Seega ei tasu operaatorilt liiga palju oodata. Valida tuleb lihtsamad masinad, mida saab metsas remontida...ja neid ka spetsiaalselt toodetakse. Sai käidud BELL masinatehases näiteks masinaid uurimas, mida siis meile müüa tahetakse.
Posted by Picasa