1.10.10

Lõpuks ometi!!!!


Täna on siis PIDUPÄEV. Tegelt oli see juba 2 nädalat tagasi, kuid ei olnud mahti vahpeal postitada. Me hakkasime saeveskit ehitama. 2 nädalat siis tegelit töö käinud ja ehk siis tehakse täna või homme palgisorteeri vundamentidele esimene valamine. Samas ei julge me ikkagi valmimisaega ennustada, kuna vaatme kuidas ehitus tempo on esimesel paaril kuul...siis hakkame mõtlema tehnoloogia paigaldamisest.

Nagu pildil näha siis töö käib käsitsi. Loodan, et ikka mäletate blogi alguses liikunud videosid, kus ehitusel tehakse kõik käsitsi. See siiski siin reaalsus, hetkel arvutus näitab, et masina kasutamise eelis on vaid ajas, mitte hinnas. Samas seda masinat ei ole ka võtta kuskilt...ning kui paned masina siis peab ju kõik muu hakkama kiiremini töötama - altes betooni tegemisest ja planeerimisest. Ei tasu unistada, (et hakkab kiiremini tööle, masin seisab ja raha kulub rohkemgi) et asi kindla peale valmis saada ei maksa siin uut leiutama hakata. Teeme nagu kohalikel kombeks.





Peaks siis siin kokkuvõtte tegema: Oleme esimesest plaanist maas ca 60 nädalat, ehk üle aasta. Olles rääkinud mõne muu valgega ümbruskonnas siis see ei pane neid imestamagi. Üks Zimbabe firma teeb siin väikes (2-3 Mw) hüdrolektrijaama, neil olukord selline, et 2,5 aastat maas algsest ehitus graafikust. Seega ei ole me ei paremad ega kehvemad, vaid ikka mööda tallatud rada Aafrikas. Üldiselt ega siin kiiresti ei muutu midagi.

Vähemalt nüüd siis ka meie algne siiatulemise mõte hakkab jumet võtma. Mitte, et me oleks vahepeal niisama istunud. Männi tooted toovad kasumit näiteks juba. Elektripostidega peab veel tööd tegema, seal muid jamasid...nagu see, et TANESCO ei maksa raha jne. Seega arendame asja edasi.

Ega ei oska siin muud kokkuvõtteks öelda, et "Life is tough in Africa!"

P.S: Tegelikult meil paberid korras ei ole ja ehitus luba ei ole. Otsustasime, et võtame kohtuasja vastu kui vaja...või kui keegi mulisema tuleb. Tansaanias hetkel valmised ja minister keskkonna luba lihtsalt ei väljasta (mis on viimane puudu olev document), kuna sõidab mööda riiki. Ministeeriumi ametnik ütles, et hakake pihta, et külma allkirja saan. Peale seda siis ehitusluba vaja taodelda...