16.1.10

Natuke veel tehasest ja puust



Siit siis juhend, et mis on mis. Endalgi huvitav lugeda...peaks sellest lehest koopia tegema ja oma tehasesse üles panema. Kõige suurem probleem siin üldiselt on planeerimatus ja läbimõtlemine, selle järel tuleb alles haridus, maailmapilt ja enesekontroll. Siin tehakse selle asemel, et asi korraga ära teha (meie jaoks) umbes 8 sammu, sest keegi ei julge öelda, mis projekti lõpus saama hakkab. Ehk siis auto remonti tehakse nii, et tellid osad osad ära, paned külge ja siis vaatad mida veel on vaja või hakkas tööle.




Puust esi stange! TEHTUD!
Posted by Picasa

Lahendusi Afrikast


Siit siis mõned näited, mida puust annab teha.
1. Puust rihmaratas
2. Puust saepuru ja laastuimemis toru (punnlaud kokkuliimitud)
3. Puust sorteerimisketijuhikud

Ma olen sellepõlvkonna mees, kes puust asju on ainult kuulnud, et tehakse...nüüd siis nägime oma silmaga. Muuseas see tehas on müüa, kus me käisime (me ei plaani osta, rohkem huvireisil). Kui keegi tahab tulla siia liimkilpi tegema siis väga oodatud. Töökäsi on piisavalt siin...oskusi vähe...
Posted by Picasa

15.1.10

Pere mobiil


Ema ja Isa ja Laps...
Posted by Picasa

11.1.10

Keskpäev agulis!


Kuna peatee oli remondis, siis meid suunati ümbersõidule agulisse, kus sai paar pilti klõpsitud. Väike poiss jäi silma sellepärast, et üritas väga hoolsalt avada väikest kilekotti, kus pähklid sees. Tundus olevat väga korralik poiss, sest jäi mulje, et avatav kilekott pidi terveks jääma ja tal on selle jaoks hiljem kasutuskoht olemas.
Mehed matil on hea näide selles, kuidas siin on aega lesida ja elu järgi üle mõelda. Peaasi, et sul mobiiltelefon olemas on - vaja ju teiste samasuguste päevavarastega suhelda:)

Pulmad Tanzaanias3!

Kojusõit ühistranspordiga:)
Pulmaisa näitas milline ei tohiks mehe särk abielus olles välja näha!
Kingitused, kingitused, kingitused!

Tükike armastuse torti!

Pulmad Tanzaanias2!




Pulmad Tanzaanias1!





Enne aastalõppu sai käidud paaris pulmas. Üks oli meie yardi manageri poja ja teine sales officeri pulm. Kutsed tulid kuidagi ootamatult aga pulmas käinuna võisin järeldada, et enamus töökaaslasi oli kohale kutsutud. Mina muidugi mõlemas pulmas ainuke valge isend.
Traditsiooniliselt koosneb Tanzaania pulm 2 osast. Esimene üritus on nii öelda "pruudi üleandmine", mis sümboliseerib pruudi siirdumist uude perekonda. Selle ürituse raames annab pruudi perekond üle ka kaasavara ja üritus ise pidi olema lõbusam ja mängulisem, kui otsene pulma event. Siin annavad pulma kutsutud üle ka rahalise kingituse(igaüks vastavalt oma võimalustele) ja arvestades, et päris pulmas on ka tavaks üle anda kink, mis omab noorpaarile praktilist väärtust. Kuna üleandmise üritus toimub 2-3 nädalat enne pulmi, siis minul kahjuks nendes osaleda ei õnnestunud ja siinne üleskirjutatud info on erinevate suuliste päringute kirjapilt.
Kohlik kultuur näeb ette pruudi eest tasumist ehk "pride price" ja lõplik hind sõltub läbirääkimiste tulemustest. Hinna vahemik on 2-30 lehma ehk rahasse arvutatuna 4500-65000EEK. Antud summa tasumiseks tehakse veel erinevaid kokkuleppeid, mis lühidalt võiks kokku võtta autoliisingu näitel. Maksad ära kokkulepitud sissemaksu ja siis iga kuu tasud kapitalirenti :) Selline süsteem tagavat selle, et naine mehe juurest ära ei lähe, kuna äramineku soovi korral on just naise perekond see, kes naise niiöelda "korrale kutsub". Muul juhul peaks perekond pride price'i tagasi maksma.

Pulm ise koosnes 2-3h kiriku sessioonist, kus preester noortele sõnad peale loeb, nad paari paneb ja vahepeal kirikukoor lõõritab. Muidu tore istuda ja kuulata aga kirikud olid kole palavad ja ilma konditsioneerita.
Peale kirkut oli väike vaheaeg, mille käigus suunduti peopaika. Ühe puhul oli see rannahotelli välirestoran ja teisepuhul kohalik peosaal. Siin nägi etikett välja nii, et kõigepealt saadeti istuma külalised. Siis sisenesid noore abielupaari vanemad ja sugulased ja viimasena tulid laulu ja tantsu saatel noorpaar ise.
Erinevalt meie pulmadest siin kohe sööma ei hakata. Enne seda on oluliste tegevustena vaja noorpaaril üksteisele pulmatorti sööta(kusjuures külalised seda ei saagi). Kogu seltskonna peale avatakse 3-5 shampust, mis väikste tilkadena külaliste hulgas ära jaotatakse(kusjures shampus valatakse selle joogi sisse, mis sul parasjagu klaasis on. polegi enne shampust õllega seganud:). Ja muidugi peavad asjaosalised kõnesid, mida siis pulmaisa oma naljadega veidi vürtsitab.
Söögi kallale lastakse peale 3h-d. Mul oli esimeses pulmas juba selleks ajaks silme eest must. Aga teises pulmas olin juba targem, enne kirikut käisin söömas. Pulmatoiduks on kana, loomaliha, riis, kartul, salat ja puuviljad - laed need endale kõik korraga taldriku peale ja hakkad käega sööma - nii nagu kombeks:)
Peale õhtusööki lauldi ja tantsiti. Anti üle kingid, mis on nõud, voodipesu, kangad jne.
Pulmad said läbi kell 23.00.

10.1.10

HewSaw


Kohe alustuseks pean veel kord tõdema, et Aafrikas inimestevahelised kokkulepped ei kehti.Autod raskete seadmetega pidid tulema laupäeva hommikuks, aga tulid pühapäeva pealelõunaks.Kah mõni asi ju, eks? Kraanamehed ootasid laupäevast saati.Mis siis?
Ikka üks samm korraga tuleb teha siin.Keegi ei ole kindel kas nad hakkama saavad.Ilmselt tihti ei saa.
Nüüd igaljuhul on ka saag kohal.Maha laadimise lõpetasime esimesetel pimeduseminutitel.Kahe suure vihma vahel kella 16-19-ni.Täna sadas poolteist tundi jämedat vihma. Suht iga päev on ikka sadanud nüüd.