15.4.10

kaubandus

No ei saa jätta kirjutamata mõnest siinsest kaubanduse eripärast.
1. Kui firma nimi on "East African Pumps", siis millega see tegeleda võiks?... Aga tegeleb hoopis autode remondiga.Tõsi küll, seal on kirjade järgi ka diislite kõrgsurvepumpade remont muu autoremondi kõrval esindatud.
2. Kus saaks teha uksele võtmeid juurde?... Muidugi kingapoes, loogiline ju. Kingapoes taga ruumis asub täiesti korralik võtmetegemise masin.Ühtegi kirja võtmete kohta küll polnud, aga kingi oli palju.Kohalikud oskasid kohe juhatada, et mine sinna kingapoodi.Veel poes sees olin kõhklev ja küsisin üle.Siis nägin, et tõesti masin olemas ja toorikud toodi välja jne.
3. "Tanzania brushes " arvate, et tegeleb harjade ja pintslitega? Täitsa õige, tegelebki.Aga ka saekettaid ja muid tarvikuid saab sealt, kuigi jälle keegi peab teadma.Ja teatakse.Mingit kirja kuskil pole.Väravale ka joonistatud harjad ja luuad.
4. Kust võiks saada Honda elektrigeneraatorit?... Honda esindusest? Kindlasti mitte, sest see oleks liiga lihtne.Honda esindus ütleb, et neil pole laos ja tellida ka ei saa, sest pole kindel, et just seda marki generaator saadetakse. Aga anti poe nimi ja öeldi täpselt , et selles poes on see generaator olemas ja teises poes on teine mark olemas. Kui siis poes hinnast rääkima hakkasime, oli see jupi maad kõrgem, kui esindus välja käis.Kaupmees muidugi teadis sama hästi, et esindusel ju laos pole.Paistab, et käib mingi kokkumäng.Kõik eelpool kirjutatud ärid on hindude käes nagu ka kõik need, millest täna ei kirjutanud.
Kuidas sellistes firmades müük käib , ei tea. Mõni aeg tagasi oli sama küsimus hotellide kohta, ometi nad leitakse ülesse.Pole veel aru saanud, kuidas.

13.4.10

maanteel

Täna, 13-aprillil sai aasta sellest, kui Tallinnas lennukile istusime ja tundmatusse Aafrikasse lendasime.
Hommikul alustasime sõitu Dar Es Salaami poole.10 km enne Iringat lagunes ära auto kapoti kinnitus ja jäi rippuma ainult tuuleriivi najale.No sellega kaua ei julge sõita, sest see veel nõrgem plekilipakas.Hakkasime siis Iringas otsima keevitust.Teine koht kuhu sisse keerasime oli teeehitusfirma, mis ehitab seda maanteed, mida mööda sõidame Dari vahet.Õnneks sattusime kohe tuttava valge näoga kokku, keda olime Ngwazi järve ääres korra näinud.Tema siis organiseeris meile keevituse koos keevitajaga.Muuseas küsisime kuidas nede autopargi Nissanid ka on.Ütles, et Nissan on parem ikka kui Ford(meil on ford).Igaljuhul võttis jutu kokku sõnadega , et kui tema valida oleks siis ta fordi ei ostaks vaid ostaks Toyota.Sellega on see teema läbi.
Teel seisab alati ära lagunenud veomasinaid.Keegi on alati juure, sest vastasel juhul tassitakse osad, mida selga võtta jõuab, laiali.Tänagi oli mingi "valvur" auto juures.Nimelt auto all asfaldi peal põõnamas, sest seal ei paista päike ja tuul käib läbi.Ilmselt magas, sest saapad olid kõrvale tõstetud.No kes siis ikka saabastega magamisasemele läheb?
Oma kirjaoskust demonstreeritakse autode peal uljalt.Sellest, et elu on nagu tsirkus on juttu olnud ennegi.No nägime tänagi selliseid värvilisi "tsirkusetuuri " autosid.Kirjutavad oma autodele, et "God we trust" jms. Miskit ka Allahhiga seoses.Samas ennast nad vist ei usu üldse.Mina neid küll ei usalda, sest sõidukultuur on selline, nagu oleks neil Allahhiga diil , et teises elus saavad mõnusa äraolemise.
No homme plaanis uuele katsele minna esisilda reguleerima.Eks näis, kas jeesus, allahh ja kes veel suudavad kokkuleppele jõuda või juhtub jälle mingi jama.

11.4.10

5.Päev

Mbamba-Bay-st tagasi sõitsime mööda Njassa järve äärt põhja poole, kuni Ruhuhu jõeni, kust enam üle ei saanud ja tuli keerata sisemaale.Huvitav oli ikka.Mäed vaheldusid järvevaadetega. Mbingast sõitsime jälle läbi.Kuna oli juba piisavalt hilja, siis õhtusöögi tegime Njombes mingis hotellis.Tee sinna oli jälle selline , et esimese pilguga ei usukski.Me pole veel aru saanud, kuidas käib nede hotellide väljamüük, sest nad ei asu mingi peatänava ääres ja kohale saab reeglina 4x4 autodega.Reklaamid ka väga silma ei hakka,kuigi on lootust mingi silt alati leida, kui tead, et oled õige tee otsas. Seal õhtusöögil kohtusime Dar es Salaami valgete tsiklimeestega, kes olid samasugusel metsikul matkal, nagu me isegi.Vahetasime muljeid, kontakte ja kuulasime teiste kogemusi.Eks omalgi on plaan tsikliga mingid ringid teha.