12.9.09

Afrikast ja masinatest


Usk on see, mis asju koos hoiab, usk inimestesse, usk headusse, usk armastusse ja uska masinatesse! Kuid masinate puhul jääb usust väheks (ilmselt ka teiste asjadega peab tööd tegema...kuid sellest ei tahtnud ma rääkida).

Nimelt seal Mufindi Poles firmas oli see saeveski kohale toodud ja üles pandud ja sisuliselt mitte kunagi peale ülespanijate lahkumist ka töödanud. Samuti on neil siin ük VK 26M 1974 aastatst...mis on sisuliselt kasutamata platsi peal (saaks kohe tööle panna kui tahaks...)

Mis siis lahti on, mida me peaks tegema teisiti, et ei juhtuks sama...meie ehitatava saeveskiga. Asi tegelt väga lihtne, tavaliselt etteotsa saavad siin inimesed kes oskavad asju ajada riigiametite, küla, teiste parasiitidega ja ka partenritega. Äri on läbirääkimised ja ühekordsed tehingud...üritada siin kellegile selgeks teha, et lase hind alla ja me ostame sinu käest 10 korda ühe korra asemel on unistus. Ikka ühe tehinguga peab rikkaks saama...ilmselt on see mentaliteet ka õigustanud ennast, sest nii valged kui ka kohalikud on siin kaduv nähtus, täna tehing tehtud ja raha käes homme pole miru mure ja kadunud...ehk juhid ei oska ka hoida inimesi kes mõtelvad teistmoodi...vähemalt meie firmas.

Ja kui sama loogika panna remontimise ja planeerimise ja hooldamise peale...siis nagu Imre ütleb, kui liigub järelikult on korras. Ehk saime nädalavahetuseks raamatupidaja auto kätte, mis on korras...automaatkäigukast jupsib, radika ventikas on otse aku pealt, pidurdamisel tahab rooli käest väristada kuid liigub = korras.

Siit järeldus: pole mõtet unistada, kui teistsugust mentaliteeti ei suuda tekitada, kusjuures me oleme seda näinud ka Tanzaanlaste puhul.
Seega USK alles...
Tööd meil jagub...

P.S: Ühe pildi peal on üks 65 aastane Norrakas, eks siin seda meie Saeveskit on töös hoidnud 30 aastat. Tänu temale ikka püsib asi koos...ja ta ka on toonud ja hoidnud siin saeveskis päris OK tansaanlasi. Kuid tema ilmselt siia elama jääbki elulõpuni.
Posted by Picasa

Mufindi Poles






Käisin külas konkurendil, kes on meist nii 35 minuti kaugusel. Siin nagu mägedes ei mõõdeta vahemaid kilomeetrites vaid ajas, sest km ei ütle midagi kui kiiresti sinna saab ... vadi sellisel juhul rohkem tegemist ikka tee kvaliteediga, mis otsustab sinnajõudmise kiiruse.

Nad olid ostnud endale kaalumaja, mis töötas "margapuuga" - seega ei ole mehaanilised lahendused kadunud kuhugi maakera pealt...vaja vaid üles leida ja Indiast tellida...

Ideed, mida sealt sai ja peaks proovima:

- müüvad haket
- suuremate koguste transpordiks kasutavad tavalist haaratsit
- platsilogistika teistmoodi korraldatud

õppida, õppida, õppida...

Tegu perettevõttega, kus vennad on töö jaganud, kes teeb poste, kes saeb, kes teeb transporti jne. Tegu siis 2-3 põlve tagasi siis kolinud Pakistanlastega...samas olid nad avatud ja ütlesid ka ise, et ei oska asja ajada ja tehnikat parandada...seda pardakki sai seal näha küll...tahtsid meilt õppida...näiteks saeveskit nad ei oska töös hoida...

6.9.09

Vee Sport...!!!!



Imre õpin Kajakiga sõitma. 2 x vette ja siis vajas ta juba mingit alust, kus puri peal. Ehk väga kaugele ei jõudnud.



Siit siis min Laseri katsetused. Teine pilt on näide sellest, kuidas vältid paadi 360 kraadisied pöördeid, mida ikka ettetuleb. Nüüd juba jõuab enne masti veealla kadumist paadi püsti keerata.



Nalja kah...



Siit siis natuke liigutusi ka, mida on võimalik ära õppida, kui oled jõudnud teise augu juurde. Mis asi see oli, mida me peame endale hankima, et lubataks väljakule? Mingi "green card" või midagi sellist (Euroopas). Aafrikas muidugi midagi sellist ei ole...kaeva rahus oma aukke kui soovid teiste murusse :) .

Siit siis ka üks pilt publikust. Lootsime, et nad ei naera meie üle...

GOLF 2



Juhtus see, mida ei olnud arvata, et juhtub. Ehk nagu Anthony ütles: "You don't change Africa, Africa changes YOU!" - ehk selles lauses oli kuidagi palju tõtki...mitte, et meil muutumise vastu midagi ei oleks kuid annab asjadele vähemalt perspektiivi.

Seega sai siis oma elu esimesed 9 auku tehtud. Üldiselt on golf selline elumeeste mäng sest koguaeg käib arutelu "aukudest" ja "keppidest", et kuidas ja milla ja kui hästi...

Seega nüüd siis tuleb soetada endale ilmselt varsti (sest klubi omad on eelmisest sajandist) "putter", "7 arn", "pitching wedge" - stardiks on see hea küll.

TERE TULEMAST GOLF!
Posted by Picasa