30.7.11

Üks konstruktsioonijutt

Aafrikas on üks selline ehitus süsteem, kus kasutatakse interlock brick tüüpi kive.Eesti keeles võiks olla sulund-tellis.Laotakse esimene kiht seguga vundamendile.Edasised kihid aga lähevad juba ilma seguta.Et see doomino rida ümber ei läheks, siis seina teatud maa tagant ja nurkades, pannakse betoonbost, mis alati armeeritakse ja siis ämbritega täis kallatakse.Ei mingit suurt ja rasket posti, mille liigutamiseks veoautot vaja ja kraanat.Tsemendi tood kahe mehe vahel kanderaamil, liiva labidaga vundamendi kõrvalt, vee ehk saab ka kusagilt.Ükski tükk pole suurem kui ämber.Kivid muide tassitakse enamuses ühe või kahekaupa pea peal(vaata Aadu varasemaid pilte palgisorteeri algusest).
Nüüd , kui laud on kõrvale pandud, siis lurtsti paari päevaga saab segu kohale ja post valmis.Kusagilt 2,5 meetri kõrguselt pannakse sama tehnikaga ka horisontaalne "tala " paigale.Ja teine korrus võib jätkuda.
Kivid ühtlasi täidavad ja kannavad.Betoon seob otsad tervikuks. Kivid muide on meil koha peal valmistatud.Ühekaupa.Tsement, liiv ja vesi. Press nede tegemiseks on pärit Lõuna-Aafrika Vabariigist. http://www.hydraform.com/


alustasime kuivatiga


Tänast päeva peaks lugema kuivatiehituse alguseks.
Keskel sisab Giovanni, kes on enamuse oma ajast Aafrikas kuivateid üles pannud. Enne olid need põhiliselt Nardi kuivatid.
Alustuseks puudusid joonised.Olid ainult pildid.Kes aru ei saanud, siis selgituseks, et ilma mõõtudeta asi on lihtsalt pilt.No täna hommikul sai ta ka paar mõõtu. Kunagi oli mul vaja korstna asukohta.Siis sain vastuse, et tee põrand 1 meeter pikem.No sellepeale otsisin ülesse tehase ja küsisin sealt.Sain.
Huvitav kas itaallased ise Itaalias ka küsivad iga päev järgmisel päeval vajaminevaid mõõte?
Töö kipub liikuma siis, kui valge mees kõrval seisab.Ilma vajuvad käed rippu üsna kiiresti.Seega sõltub sellest, kui kiiresti nende vahet joosta.Oli veel selline lugu täna hommikul, mida on ennegi ette tulnud, et tõstukimees kimas juhatatud kohta justkui oleks aru saanud. Varsti tuli tühjalt tagasi ja kui küsisin, kus metall on, siis hakkas miskit segast ühmama.Üldine komme on, et minnakse kui kästakse, aga aru ei saada, kuhu, miks.Lahendus oli ikka selline, et lõpuks läksime uuesti kohale ja isklikult seisin kõrval.Kas sai toodud? Muidugi sai, aga elektrik kadus selle aja jooksul trafo juurest ära.Olin juba ta maha kandnud, kui aurustunud asja, aga pooleteise tunni pärast ilmus välja.Arvasin ,et musta meest on öösel raske leida, aga näe, eksisin.Ka päeval kaob kui musta auku.Oli olnud vaja kuskil miskit.Ega ta suurt seletanud ja ega ma ka suuremat siis aru ei saanud.
Järgmise korrani!

28.7.11

Saunapäev












Saun


















Kukwanga Mnunga ja John Mwaura saunaga tutvumas.






Siin siis meie saeveski saun. Sai tehtud prooviks , et kas saame kaubaaluseid kuumutada.Eesmärgiks tappa ära kõik pahad putukad, kes on endile leidnud elupaigaks lauad, millest me aluseid teeme.Muidu kusagil laos tulevad välja ja hakkavad arenema .Nõ
ue kuumutatud alustele kehtib just ekspordiks mõeldud alustele .Keegi ei taha saada oma maale võõrast puidukahjurit( endi omigi palju).
Päris alustele nõutud temperatuuri kätte ei saanud mõnes nurgas ja põranda kohal, aga märja naha sain küll, kui sees mõõtmas käisin.Hea sauna tunne tuli peale. Meie tööohutuse mees tahtis saada tuletõrje vee basseini.Mõtlen, et kas need kaks asja saaks kokku panna, siis oleks päris müüdav atraktsioon turistidele.Kuumast konteinerist kohe vette hüpata.
Ah-jaa , üks pisiasi veel. Et kui konteineri avasime , siis esimese aluse peal, mille pinnatemperatuur oli 52 kraadi , sibas kaks pisikest paarimillimeetrist putukat..........

25.7.11

Kuidagi tavaline...

     
Kuidagi tavaline selline asi teede peal...hakkab Aafrikaga ära harjuma. Täna ostsime Imrega poest õunu, sest tahtsime midagi eksootilist, sest need ananassid, papaiad ja banaanid on odavad ja tavalised. Vot õunu aga turul ei müüda vaid üksaaval poes. 





Posted by Picasa