3.6.10

Aeg, riigiametites


Hakkasime elektri poste importima Ugandast. Hetkel ajame pabereid, et kuidas see käiks. Üleeelmises postituses ju andsin teada, et seoses vihma perioodiga ise piisavalt toota ei suuda. Panen siis siit ühe väljavõtte e-kirjavahetusest, et milliste probleemidega tuleb arvestada.
________________________________________________
I refer to your instruction that the 1500 poles from Uganda should be in Tanzania in July. I recommend that the poles should be in Tanzania before the end of June because our registration certificate for poles business with the forestry ministry expires on 30th June 2010, the end of a Govt financial year. The process of applying for new registration starts in July. With beauracracy at the ministry, it takes minimum of two weeks to obtain the registration. We might find that our poles are stuck at the boarder because of having no registration during the first two weeks of July. Let us avoid the cost.
________________________________________________

Siin siis riigielarve suletakse 01.07 ja siis hakkab uus aasta. Kõik riiklikud litsensid jne. Seose selle probleemiga riiklik istandus kus me männi puitu ostame hakkab ka oma eelarve aastat sulgema ja numbreid riigieelarvesse esitama. Nemad lõpetadavad puidu müügi meile 15.06 ja avavad uuesti 31.07. Pooltesit kuud ehk 6 nädalat ei müü meile. Selle aja sees teevad oma raamatupidamist ja uusi tehinguid EI TEHTA. Isegi luba puidu veoks ei saa. Peale mõningast uurimist saime vastuseks, et peame endale 1,5 kuu puidu ette varuks ostma (veoload ka), mul nüüd vaja 2 nädala jooksul vaja leida 500 000 000 Tansaania sillingit rahavoogu juurde. Kõhutunne ütleb, et kui isegi leian siis nad ei ole kindlasti vajalikku kogust puittu väljamõõtnud meile...vaja minna selle probleemi ennetamisega tegelema ja tuleb Riigimetsale (RMK :)) anda korraldus ikka 2 nädalat ette mõõtma hakata, et siis andmed kontroisse viia, siis töödelda ja meile arve välja kirjutada, mis on siis vaja ära maksta ja raie luba saada. Kui ise seda neile ei ütle siis umbes 10.06, kui rahaga kontorisse saabud, et maksta juhtub järgmine lugu: "vaadatakse sulle südamerahuga otsa ja antakse teada, et enam ei jõua. Hiljaks jäite..."

Õpime siin hakkama saama, mõtleme ka riigi eest!

Vahemärkusena, et uue saeveski ehitusluba on meil olemas tänaseks, kuid ehitada ei saa sest see on valesti välja antud. Loodame, et see riigieelarve aasta vahetus kõike veelkorra edasi ei lükka, kuna siis kui aastat kokku lüüakse riik uusi pabereid ei väljasta ja riigilõivu vastu ei võta, sest muidu ju pangakonto saldo läheb sassi.
Kusjuures oleks me kohe osanud riigi eest mõelda oleks meil ilmselt see ehitusluba juba käes! Täna teame juba täpselt mis valesti tegime.

Oleme rahulikud ja optimistlikud - iga asi omal ajal! Aega meil on!
Posted by Picasa

1.6.10

Uus pliit

Ostsime uue pliidi. 2 elektriga rauda, 2 gaasiga rauda ja praeahi gaasiga. Gaas on siin ikka usaldusväärsem kui elekter. Saab alati süüa teha. Pildil näha kasutus...Imre mõõdab mitu amprit/volti siis läbi koka käib kui lusikaga segada.

Siit vastused küsimusele:
Miks Aafrikas kummikutega köögis käiakse?

Keedame tomateid, et pitsale tomatpastat teha!
Posted by Picasa

Vihmad jätkuvad...



Natuke tööjuttu, sel aastal on vihmad kuu aega kauem kui muidu. Piltide peal oleme metsas ja arutame, millise tehnoloogiaga tulevikus edasi minna, et tagada ka välja veo tootlikkus vihmaperioodil. Kuid see aasta oleme tõelises jamas...ei saa metsast kätte - poste peamiselt. Männi palgiga probleeme ei ole, sest Sao Hillis kus meie oleme ei saja (palgid tulevad 10 km kauguselt). Euca postid aga tulevad 70 km kauguselt ja 400 meetrit madalamalt ja seal sajab. Tootmis eesmärkide täitmisest pole juttugi. Kuigi viimase 10 aasta statisitika näitab, et juba kuu aega peaks kuiv olema. Tee firmad (mitte teeehituse omad vaid joogi tee omad) nimelt pakuvad siin statistikat sademete, õhuniiskuse, päikese kiirguse jne. kohta lataes 1950ndast. Ja ka nende andmetel peaks kuiv olema.

Esimesel pildil on meie metsa-kontor-laager...seal siis elatakse raie ajal. Kohe langi ääres. Teisel pildil oleme põlenud metsas ja vaatame kas sealt veel poste kätte saab, sest see odavamalt müügis. Kolmas ja neljas on meie raielank ja poolelioleva tööga. Kahjuks tõusunurk pildile ei jää...need mehed arvasid, et me peaks ikka endale John Deer 640 skidders hankima seal töötamiseks. (Lõuna Afrikast, istanduste mehed) 2 on tellitud.

Sajab, +11 C öösel ja +25 C päeval - Aafrika nagu me seda ette kujutasime. :)
Nagu alati kõiges on süüdi ilm!