12.5.10

Suahiili aeg

Lisan eelmisele oma kogemuse esmaspäevast. Meile tulid praktikale Moshi koolist tudengid või mis nende staatus meile võrreldavas koolisüsteemis ongi, ei tea. Kaasas oli ka õppejõud.Pärast lühikest vestlust leppisime kokku, et peale lõunat, 13.30 saame kokku.Selle info peale õppejõud pööritas silmi ja vahtis mõistmatusest vaheldumisi mind ja meie personalitöötajat, mõistmata, mis ma nüüd ütlesin. Kell oli 11.30 sellel ajal.
Õnneks jagas meie personalitöötaja Philip Makoye olukorra ära ja teatas , kohtume "sita na nusu" ,mis siis tõlkes on pool pärast kuute. Siis sai mulle selgeks, et õppejõud kasutavad suahiili ajasüsteemi, kus tund näitab, mitu tundi on päike ülal olnud.Ok, kasuta, aga kooli õppejõud võiks vähemalt teada maailma ajasüsteemi.Haritud tansaanlased saavad hakkama mõlemiga.No näeme ,mis tasemel see kool on.

11.5.10

Keel kui maailmapildi näitaja!

Täna siis sai tehtud Suahiili keelne avastus. Eeldades, et keel kajastab seda kuidas inimesed mõtlevad on peale seda vastust nii mõni asi selgem. Imrele on see muidugi uudiseks, kuid las kommenteerib ise. (Kusjuures üks kohalik tsemendi tootja käis selle info välja).

EST = ENG = SWAHILI
hooldus = maintenance = matengenezo
remont = repairs = kutengeneza

Ehk loo moraal. Swahiili keeles ei ole olemas sõna hooldus...oma päris keeles. On vaid ingliskeelne laen, mugandus...ehk nüüd alles hakkab koitma, miks teid ei hooldata vaid parandatakse. Autosid ei hooldata vaid parandatakse jne jne. Röökimata muudest töödest. Tundub, et oleme endale jällegi võtnud ettenägematu tööülesande õpetada inimestele, mis on ennetav hooldus...

Jõudu Imre, Marko ja Aadu! Jätkame...