9.6.12

Hew Saw operaatorid





Siin siis meie saeoperaatorid ja teramehed kuulamas ,mida Hillar neile räägib.Taustal saed juba töötavad.Loodame saagima hakata.Ei tea, kui palju muidugi Hillar jõuab.......................

7.6.12

Miks siis Aafrikas asjad viibivad?






Pole siia ammu midagi kirjutanud.Siin üks osa põhjuseid ka tehnilist laadi.
Miks aafriklased ei kasuta elektritööriistu kuigi palju ja samuti ka muud tehnikat?
Hoovisisese transpordi pilt on üks näide, mis täna ette jäi.8 inimeest tegevuses.Üks ei jõudnud järgi, sest käru hakkas allamäge nii kiiresti minema, et see vennike polnud sellist kiirust enne näinudki.Teised hoidsid kärust kinni ja lohisesid järele.
Aga mitte sellest ei tahtnud rääkida. Sellest tööriistade asjast... Vaata neil pole lihtsalt normaalset elektrivarustust ja muud sellega seonduvat.Seepärast ikka nael ja haamer.Ei taha kuidagi need kruvid selle maailma mõtetesse tungida. Ja nii võõrdutaksegi masinate kasutamisest.Eks nii minagi võõrdun vaikselt interneti kasutamisest, kui ta korra on, siis pole, siis nii aeglane, et uni tuleb vahepeal peale, siis jälle normaalse kiirusega, aga järjekordselt ühendus katkenud, küll netiga, küll meie oma serveriga, küll posti otsas oleva repeateriga. No ja nii ei tule meeldegi selline asi nagu blogisse midagi kirjutada.Täna võttis 45 minutit, et üldse ühendus saada. Kaks korda on vahepeal ka katkenud.Varsti katkevad närvid.
Aga samasuguse jama kiuste saagisime 2.juunil 2012 esimese palgi HewSaw-ga.Küll ainult hakkepeadega tegime peenest palgist 75x75 mm prussi.Seda ikka selleks, et jõuaks palgid käsitsi aknast välja visata, kui miski metsa läheb.No see hunnik seal akna all juba päris suur.Tookordne otsus 10cm palki saagida on ennast täiega õigustanud.
Täna siis 7.juunil panime sisse terve kava R200 ja NS-i jaoks. R200-st tuli läbi, lauaeraldajast ka, aga NS-st läbi ei läinud.Ei seal olnud muud, kui veisto meeste poolt kontrollitud saes käis üks saeketas teistpidi ringi.Ega siis ei lähe jah.
Sai siis õiget pidi pandud.Kõigil närvid läbi, aga tahtmine veel säilinud ja optimism lõõmab.Uue katseni kahjuks ei jõudnudki.Enne käis kilbiruumis kõva pauk.630 A kaitsmed kutud, kontaktid kokku sulanud käivitil, vasklatid ja isolaatorid tahmased. Pärast suurt pauku tekkis suur vaikus. Eks siis homme uurime edasi, kas ka miskit kallist viga juhtus või pääsesime ehmatusega.Vaata mingil pildil Hillar uurib Veisto mehega, kas midagi alles ka on jäänud, või on seal ainult saslõki vardad veel.Esmapilgul jäigi segaseks, millest lühis tekkis ja kus.Nii et jälle seisak elektri taga vähemalt reede õhtuni.No ei armasta see maa elektrit või elekter seda maad.Peaks ka töötama ainult valgel ajal ja mootorsaagidega.Mootorsae eelis elektri kõrval on see, et bensiini saab varastada.Elektrit saab ka , aga kuhu.No ainult oma mobiiliakudesse.Paljudel , kes elavad meie külast väljas, pole kodus elektrit .Neile siis see ka juba suur tükk firma vara haugatud.Ega see pole ainult meie juures nii.Teeistanduses elektripumbad "läksid " õige ruttu rivist välja ja tuli pöörduda tagasi diiselpumba kasutamise juurde.Teadagi miks. Operaator on ju ka inimene.Ja valvur...
Ühe pildi peal on meie esimene täiega neljakandiline palk. Ei saa ma neid pilte kuidagi õigese kohta ja tekstiga kokku panna, aga lugeja on nii nutikas, et saab sellega ise hakkama.Kas mina ei oska, või ei taha blogi kokku minna uue 64-bitise arvutiga.Ka kirjad ja kogu blogi näeb teistsugune välja.AutoCAD-i programm igatahes viskab stabiilselt mingeid vimkasid.Ah, mis siin ikka rääkida.Eks see ju ka elektri põhine. Kus on vana hea "Felix". ( ja kahemehe saag "sulle-mulle")
Käisime poes Mafingas.Kui ikka on vaja selles kioskis sees kosmilised 25 meetrit kilet välja mõõta, siis see võtab nii kaua aega, et keegi peab sellel ajal müüja last hoidma.No hoidiski, asi see ära ole.Ja kile sai ka mõõdetud.
Praegu on Dar es Salaamis näitus. Meie näituse box on ka seal meie uste, postide ja mööbli näidistega.Näitus kestab kaks päeva.No ilmselt on seda küllalt, sest ega riik pole suur, ainult 40 ja + miljonit inimest, Dar es Salaamis 4-5 mlj.(täpselt ei tea keegi), aga enamust see näitus ilmselt ka ei huvita.Eks Marko käest pärast kuuleme täpsemalt.
Ilm on meil ilus.Külm kui Lapimaal.Mitu lappi ikka korraga seljas.Purjetamas pole käinud, sest kes siis ikka talvel vee peale läheb.Tolm on juba kohutav.Iga kuuga tolmukihi paksus kasvab, kuni vihmaperioodini.Täpset temperatuuri ei tea, sest termomeeter ei näita.Elektri riist ikkagi.Olen ostnud patareisid, aga need üle kuu ei kesta.Nii olengi unustanud , et termomeeter üldse on olemas.Heiti ostis kohalikud batareid gps-ile. 4 km pärast gps teatas, et batarei on tühi ja kustutas pildi. Mis meil veel elektriga liigub/toimib? Ah jaa, meelde tuli veel üks . Nimelt Vova elab hetkel puidust väikeses majas külalistemaja kõrval.No puuehitistega on nagu siin on, ehk ei ole midagi.See maja on siis nii külm, et ega vahet pole, kuspool seina magada.Tuul käib muideks ka läbi seina.Laenasin talle Aadu radiaatori.Vaja ju teda igati toetada, sest ta on küll ainus , kes saeveskis midagi meie elektrist ja automaatikast veel jagab.Enne seda ta pani läpaka teki alla, et natuke soojem oleks.Aga seda läpakat on meil väga vaja saeveskis.Hambad olla tal nii kõvasti plagisenud enne, et üks murdus lausa ära ja nüüdseks on ta selle juba ise välja tõmmanud.Ma ei soovitanud kohaliku hambavelskri juurde minna.Aga Sabrina keedetud kana ilma korralike kihvadeta juba süüa ei saa.Seega kõht tühi.Käisime siis täna Mafingas krevette söömas.Neid saab ka päris ilma hammasteta neelata.Jätame selle teadmise tuleviku jaoks meelde.
Lähen nüüd magama, ei viitsi villaseid sokke tooma minna,et veel veidi laua ääres istuda, aga ilma enam istuda ei saaks.