21.4.13

Mootorrattaga Niiluse lätetel.




Pealkiri on muigugi äge, aga tegelikkus palju proosalisem.Tagaplaanil Niiluse jõgi.
Kuna pühapäeval enamus tööl ei käi, siis mul pole ka täna muud teha, kui hotellis hommikut oodata.
Et valget aega oli, siis lasin otsida ühe tsikli, mida saaksin rentida, et Jinja linna vaadata.Jala ju ei jõua kaugele minna.Tahtsin Niilust ka näha.Siit ta ju alguse saabki, Victoria järvest.
 Tuligi mees tsikliga.Küsisin, et mis ratas tal on, mille peale sain vastuseks, et nelja käiguline.Ma ei teadnud kohe mida öelda, aga tegin hästi rõõmsa näo, et just sellist tahtsingi.No pole vähemalt punnvõrr.No panime siis selle India päritolu Bajaji käima.Vändast muidugi.Töötas. Proovisin pidureid, aga esimene ei aeglustanud ratast, kuigi kõik vidinad liikusid, mis peavad.Tagumine võttis kusagilt põhjast.Aeglustas liikumist ka. No ja läkski sõiduks.
 Arvan, et see linn siin on küll minu elus nähtutest kõige vähemate liiklusmärkidega.Mina ei näinud ühtegi.Olid mõned sildid, et teeremont ja muud sellist.Eks siis iga risti peal vaatasin teiste järgi, kellel eesõigus, kellel mitte. Kuna käigud olid sellel hindul teistpidi, siis oli kohalikel kindlasti naljakas vaadata, kuidas üks kahvanägu kohalikul tsiklil käike ragistab, küll üles, küll alla, seejärel ratas välja sureb , vänta tallab...No väheke hirm oli ka kui hoog kasvama hakkas, sest siis hakkas ratas kuidagi vänderdama.Mina sellega otse sõitmist selgeks ei saanudki. Mõtlesin, et kuidas peremees sellega ise sõidab, sest igavesti suured tahavaatepeeglid olid, aga rippusid nukralt varre otsas.Näha neist midagi polnud.Siis tuli meelde proovida, kas signaal töötab.Töötas ja kuidas veel. Väga kõvasti ja läbilõikava tämbriga.Ilmselt see signaal asendab pidureid ja peegleid!
 Linnas on meeletult suuri kalatöötlemise tsehhe Niiluse ääres. Ja kui palju ilusaid ja hooldatud maju hakkas silma. Teel siia nägin mitmel pool müüa bensiinimootoriga murutrimmereid.Hiljem hakkas silma, et murud on madalalt pügatud.Kusagil kuulsin isegi põrinat.Ja täna, esimesel päeval Ugandas veel ei näinud neid mõõgaga heinaraijujaid.Äkki nad siin kasutavadki masinaid? Ühine kõigi jõe lähedaste majade jaoks, sõltumata hoolduse tasemest või vaatest jõele, oli räige kalalehk.See hakkas kohati isegi vastu .
 Rahvast on palju.Tee Lennujaamast läbi pealinna Kampala Jinjasse oli nagu üks suur linn.Ja korralikud majad.Vahepeal oli tunne, et olen Itaalias.Ilmselt kenade liigendatud kivikatuste pärast.Üldse hakkas silma, et majad on korralikud, autod siledad ja ei sõida külg ees.No musta tossu ikka tuli, nagu Tansaaniaski valdav on.
Ja pizza oli selles külalistemajas täitsa ok.Mööbel on siin kõik puust.Mingist punasest ja pruunikast kõvast lehtpuust.Täiesti naturaalne lipp-parkett ka sellest puust.Vot mis juhtub, kui ei saa osta kaasaegset ja moodsat mööblit.Pead läbi ajama täispuiduga.Mulle meeldib.