30.10.13

Spooni tehas:

Eile sattusime Hillariga Mafingast tulles huvitava vaatepildi otsa:Mingi piirdeaed oli täis laotud spooni tahvleid.Algul arvasin, et tegemist on liiklusõnnetusega, mille tagajärgi likvideeritakse.Koormast laiali pudenenud kaup nagu oleks kokku korjatud olnud ja kuivatati. Siis ikka, et aias sees on ka spooni pakid.
No teevad. Ei ole võimalik. No lähme vaatame, mis on.
 Sees avanes vaatepilt ,mis tuttav vanast filmist "Leiva maitse". No seda on kõik näinud.Peavad olema.Kui ei, siis andke KGB-s aru, miks teie ei näinud. Pilt oli nagu sõja-aja evakueeritud tehas. Esmalt vool külga, siis tootmine kõima, siis aed ümber ja katus kunagi ehk peale. Aia ääres kaevas üks mees sügavat auku. Kas otsis vett? Kemmergu jaoks nagu liiga sügav auk ja liiga kitsas.Eks hoiame silma peal, kuidas hiinlased omi tehaseid Aafrikas käivitavad.
 Igaljuhul olid spooni treimise pingid ja terituspink tõstetud tellistest laotud madalale vundamendile. Nelja toki otsas oli mingi katuselaadne asi.Vahepeal paljas maa.Igaljuhul oli juba tehtud hulka spooni Eucalyptus Saligna-st. Ei palkide leotamist, kuumutamist, ega ka kvaliteeti. Kui kasutada vineeri sisekihtides, siis ei olegi vaja eriti pragudevabat asja. Paksus paistis küll ühtlane olevat.
  Kogu seda asja lähen kindlasti vaatama kui on kohalikud vihmad alustanud maapinna erodeerimisega ja kõige mõeldava leotamisega. Kui meilt nõutakse saeveskis igasugu olme olemasolu, alates teest-kohvist-suhkrust töötajatele, kuni olmeruumideni välja ja lisaks heakord, tervisekaitse, keskkonnaohutus, tööohutus, elektriohutus, siis ümberringi valitseb pehmelt öeldes korralagedus. Seniks aga edu Mike-ile, kes oli esmapilgul igati nutikas noorepoolne hiinlane seda asja seal vedamas.

Selline siis tehas väljastpoolt.